Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/bezdan.rs/mz/libraries/cms/application/cms.php on line 471
Vesti Bezdan Hírek - Trojni susreti Bezdan 2014

Home

Trojni susreti Bezdan 2014

Trojni susreti 2014

 

X. "TROJNI SUSRET“ 2014


Podunavski dan kulture, muzike i plesa.

      Najveća kulturna manifestacija u našem mestu ,,Trojni susret,,  biće održana  u subotu, 02. avgusta 2014. godine. Obzirom da se održava deseti, jubilarni put, manifestacija je sada već tradicionalna i njeno ime je prepoznatljivo u sve tri države koje pokušava da poveže.  Kako živimo na samoj tromeđi triju država, Srbije, Mađarske i Hrvatske, ideja da se tri naroda okupe i predstave svoju kulturu i tradiciju. Tokom devedesetih narušeni su  međuljudski odnosi, a samim tim je  prekinuta tradicija okupljanja, i  upoznavanja  različitosti kao bogatstva našeg regiona. Pokazalo se da je ovakav jedan etno festival odličan način da se situacija popravi.
       Prva dva „Trojna susreta“, 2005. i 2006. godine, održana su polovinom septembra meseca, pa smo prvi bili prinuđeni smestiti u zgradu pozorišta zbog kiše koja nas je pratila celoga dana, dok je za drugi poslužilo lepo vreme i održan je na Kanalskoj obali, što se pokazalo kao idealno rešenje za ovakve skupove. Tako da je i narednih osam manifestacija održano na istom mestu. Kako su godine prolazile i broj posetilaca rastao, manifestacija je prerasla svoju prvu destinaciju i zaista zahteva veliki prostor kao što je naša Kanalska obala.
       Za 2014. godinu planiramo nastupe kulturno-umetničkih društva iz Mađarske (Santovo, Baja i Mohač), Hrvatske (Suza, Osijek, Valpovo, B. Manast) i Srbije (Sombor, Stapar, Kljajćevo, Bački Monoštor, Belo Blato, Bezdan)  koja će predstaviti folklor svog naroda. Na štandovima će biti predstavljena prodajna izložba starih zanata i rukotvorina sa izlagačima sa teritorije Vojvodine, a u večernjem delu programa će biti održani  koncerti.

      I ovog puta za izložbu ručnih radova i starih zanata obezbeđeno je 100 štandova i 20 štandova za predstavljanje tradicionalnih gastronomskih specijaliteta. Izložba počinje od 10h, a nastupi kulturno umetničkih društava od 15h. Ukupno oko 350 članova folklornih grupa predstaviće tradicionalne plesove svog naroda na velikoj nadkrivenoj bini. Volonteri Pulsa pripremiće osveženje i ručak za sve učesnike. Stručna komisija će uporedo sa programom obići i oceniti štandove, kako bi izabrali tri najmaštovitija, kojima će biti uručene nagrade.
    Rukometni klub Grafičar održaće  turnir u mini rukometu na terenu iza bine, na kome će učestvovati gosti iz Santova (Mađarska). Udruženje Crna šuma priprema je za decu obuku preciznog šutiranja na gol i razne logičke igrice. Šahovski klub Bezdan organizuje simultanku gde će amateri iskušati svoje znanje u odnosu na šahovske majstore.
    Veče je kao i prethodnih godina posvećeno mlađoj publici koji će se zabaviti uz nastupe bendova. Svaki put smo se trudili da predstavimo tri mlada neafirmisana benda iz tri države, pa bi i sada to bio slučaj, s tim što bismo ovog puta obzirom na jubilej, voleli da imamo u repertoaru bar jedno ,,zvučno ime,,.
  
     I ovog puta će se ceo program održati na najlepšem delu Bezdana, na obali kanala, koja odiše prirodnom lepotom,a pored toga ima adekvatan veliki prostor i većinu potrebne infrastrukture.
  Za potrebe održavanja manifestacije iznajmljujemo veliku nadkrivenu binu sa profesionalnim ozvučenjem, rasvetom i video-bimom. Za sve učesnike obezbeđujemo hranu, piće.
   Obzirom da je ovo neprofitna manifestacija, u  prethodnih devet godina bilo je prilika kada smo sa veoma skromnim budžetom, ali sa mnogo truda i entuzijazma, uspevali ipak da je održimo , mada ne onakao kako smo zamislili i kako ona to zaslužuje. Upornim radom i istrajnošću udruženja prepoznat je njen značaj, tako da se ona iz godine u godinu razvijala. 2013.godine  Trojni susret imao je oko 5000 posetilaca iz šire okoline, a ovom prilikom očekujemo da će to biti i veći broj.